Avokado je voće koje se zbog svojih izuzetnih nutritivnih kvaliteta svrstava u super hranu. Sadrži široki spektar vitamina, najviše vitamine K, E, A, vitamine B5, B6, holin i minerale magnezijum, mangan, bakar, gvožđe, cink, fosfor i veliki procenat kalijuma.
Ova super voćka je izvor zdravih masnoća, 100 g avokada sadrži oko 15 g nezasićenih masti i prilično nizak, gotovo zanemarljiv procenat zasićenih. Za avokado je karakteristično da ne sadrži ni holesterol ni natrijum pa se u ograničenim dozama, preporučuje i osobama koje imaju kardiovaskularne probleme, probleme sa masnom jetrom, i kod mnogih drugih zdravstvenih problema. Zdrav je i za trudnice i dojilje, a slobodno ga uključite i u ishranu djece.
Avokado je, neosporno, jedna od najkvalitetnijih namirnica koju treba da uključite u svoju ishranu
Masnoću u avokadu većim dijelom čini oleinska kisjelina, mononezasićena omega-9 masna kisjelina kojom su takođe bogati orašasti plodovi, masline, mliječni proizvodi, maslinovo ulje. Oleinska kisjelina utiče na sniženje krvnog pritiska, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, štiti ćelije od slobodnih radikala, smanjuje rizik od pojave dijabetesa 2, štiti organizam od mnogih bolesti.
Masnoća avokada utiče na pojačanu apsorpciju nutrijenata kod drugih namirnica sa kojima se kombinuje, posebno ukoliko se radi o namirnicama bogatim vitaminima A, E, K i D, pa pokušajte češće da ga kombinujete u jelima. Možete napraviti avokado tost, tost sa pireom od avokada sa kajganom, guakamole umak ili svježe komade avokada jednostavno dodajte u salate, krem čorbe, poslastice i smutije.
Avokado je, neosporno, jedna od najkvalitetnijih namirnica koju treba da uključite u svoju ishranu, ali svakako pazite na količinu, posebno ukoliko imate zdravstvene probleme, jer spada u kaloričnu namirnicu, čijih čak 70 procenata čini masnoća. Dakle, dozirajte količinu avokada i kombinujte ga sa ostalim zdravim namirnicama.
ZDRAVI NAMAZ OD AVOKADA
- 1 zreli avokado
- bosiljak po želji
- kašičica maslinovog ulja bijeli luk po želji
- sok od 1 manjeg limuna, malo soli i bibera, peršun
Sve sastojke izblendajte u blenderu sa malo bademovog mlijeka ili vode i namaz je spreman. Ukoliko želite da napravite sos za paste ili meso, uz navedene namirnice dodajte više bademovog mlijeka i indijske orahe koji su prenoćili u vrućoj vodi, da bi dobili kremastu strukturu sosa.