Dinja

Japanese melon or cantaloupe, cantaloupe, seasonal fruit, health concept.

Izuzetno je važno iskoristiti sezonu najljepših voćkica i na taj način hidrirati organizam, bez obzira na koji način se hranite. U ovom periodu godine više nego ikada je krucijalna H3O (voda iz voća). Njeno Veličanstvo Priroda nam je zato i obezbijedila najvredniji poklon, i to u izobilju.

Uz kraljicu detoksikacije LUBENICU, sve vrste dinja igraju presudnu ulogu za naše zdravlje, kako za očuvanje istog tako i za ozdravljenje. Tokom drugih godišnjih doba, nemamo luksuz uživati u tom carskom ukusu, a sve one uvozne, ubrane mnogo prije nego što su sazrele, transportovane prilično dugo do krajnjeg odredišta, nijesu ni približno nutritivno vrijedne. Voće se jede isključivo zrelo.

Sve vrste iz porodice dinja su blagodat za naš digestivni trakt, izuzetno se lako vare, a nutrijente iz istih tijelo asimiluje nevjerovatnom brzinom. Fruktoza u dinji napušta želudac za manje od jedne minute, a zatim ostatak ploda odlazi direktno u crijevni trakt, odmah učvršćujući i nadopunjavajući tijelo. Monoobrok lubenice, pipuna ili bilo koje druge vrste dinje je kao da direktno intravenskim putem ubrizgate u svoje tijelo najvrednije nutrijente.

S velikim procentom vode, dinje su, u osnovi, kuglice pročišćene vode. Ova visoko aktivna tečnost iz dinje direktno eliminiše otrove u tijelu, uključujući plijesan, mikotoksine, virusne neurotoksine, nesvarene proteinske toksine, amonijak i bakterijske toksine, i na taj način ojačava imuni sistem. Uz to, visoki sadržaj elektrolita u plodu pomaže u zaštiti mozga i ostatka nervnog sistema od udaraca, aneurizma i embolizma povezanih sa stresom. Dinja razređuje krv i smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u sprečavanju bolesti srca i kardio-vaskularnog sistema, a kad su u pitanju oboljenja jetre i bubrega, dinja može značiti razliku između života i smrti.

Dinja razređuje krv i smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u sprečavanju bolesti srca i kardiovaskularnog sistema

Voda u dinjama gotovo je identična našoj krvi, a obilje natrijuma, kalijuma i glukoze su bioraspoloživi, što dinje svrstava među top 3 hidratizirajuće namirnice. Ova hidratacija joj pomaže sniziti visoki krvni pritisak.

Poznato je kolika je važnost alkalizacije organizma, a dinja je jedna od najviše alkalizirajućih namirnica. Sadržaj velike količine bioraspoloživih i bioaktivnih minerala u tragovima odgovoran je za pokretanje elektrolita viših od normalnih, što ih čini lako iskoristivim u tijelu. Zauzvrat se proces detoksikacije tijela pojačava, istjerujući tragove DDT-a, drugih pesticida, herbicida i teških metala iz međućelijskog tkiva. Dinja s visokim udjelom silike izvrsna je hrana koja obnavlja ligamente, zglobove, kosti, zube, vezivno tkivo i tetive, a takođe je jedan od najmoćnijih balansa glukoze, djeluje nevjerovatno pozitivno na sprečavanje inzulinske rezistencije i snižavanje povišenog nivoa šećera u krvi.

0 replies on “Dinja”